+40 745 350 451​
vanzari@pavajele.ro
0.00 lei

Coș

0
februarie 23, 2021

Montarea corectă a pavajului

Pavajul este soluția ideala pentru amenajarea unei curți, atât din punct de vedere estetic, dar și funcțional. Pavajul oferă flexibilitate în organizarea spațiului și impresia de curat și aerisit. Deși se montează ușor, pot exista anumite scăpări sau greșeli care pot afecta durabilitatea si rezistența pavajului în timp și uneori pot produce adevarate dezastre. Înainte […]

Pavajul este soluția ideala pentru amenajarea unei curți, atât din punct de vedere estetic, dar și funcțional. Pavajul oferă flexibilitate în organizarea spațiului și impresia de curat și aerisit. Deși se montează ușor, pot exista anumite scăpări sau greșeli care pot afecta durabilitatea si rezistența pavajului în timp și uneori pot produce adevarate dezastre.

Înainte de a te decide ce fel de pavaj vrei să folosești, trebuie să știi foarte clar ce zonă sau zone vrei sa pavezi. După care urmează măsurarea fiecarei suprafețe ce va fi acoperită de pavele. Astfel poți să calculezi cantitatea necesară de materiale și care este bugetul aferent de care ai nevoie. Echipa care se ocupă de amenajarea curții îți poate oferi o simulare 3D a acesteia pentru a vedea cum se integrează tipurile de pavaje și modelele alese de tine cu restul elementelor din curte. Astfel poți vedea ce spațiu ai disponibil și ce elemente poți integra în curte. O simulare 3D te ajuta să alegi cele mai bune culori și pavele pentru curte, care să se asorteze atât cu casa, cât și cu grădina și restul elementelor.

În funcție de zona pavată, poți folosi pavele din materiale diferite. Dacă vrei să amenajezi un loc de joacă pentru copiii tăi, atunci poți folosi dalele din cauciuc, colorate, ce ofera maxim de siguranță și rezistență. Pentru zona de grătar ai putea folosi pavele din cărămidă pentru a da un aer rustic și natural zonei. Spațiile largi pot fi străbatute de alei discrete din cărămidă sau pavele, întrerupte din când în când de câte un strop de apă amenajat ca un bazin sau în formă de cascadă, peste care trece un podeț din lemn. Suprafețele mici pot fi și ele amenajate fără gazon, înlocuindu-l cu întindere de pietriș, pontoane din lemn și pavaje din piatră. Modul în care va arăta curtea ta depinde doar de tine și de spațiul disponibil.Peisajele curții sau grădinii, bine alcătuite, completează arhitectura casei și design-ul acesteia, dand o poveste autentică, care poate fi citită atat în interior, cat și pe exterior.

Înainte de a începe lucrul, trebuie stabilite modelele ce urmează a fi realizate și apoi tipul, grosimea, culorile și necesarul de materiale de pavaj, borduri și jgheaburi.

Indiferent de materialul ales, montarea pavajului urmeaza aceiași pași simpli și necesită o serie de materiale și unelte. În primul rând îți trebuie: leațuri de margine de care vrei tu, beton de montaj / asamblare pentru margine,piatră bucăți sau balast granulație 0-63 mm pentru stratul portant nestabilizant, nisip pentru rosturi 0-2 mm, pavajul selecționat și adecvat pentru zona aleasă, lopată, roabă, placă vibrantă, mătură, dreptar din aluminiu pentru stabilirea grosimii patului de split, pietre de pavaj, țevi profilate pentru netezirea patului de split, ghilotină pentru pavaje, pentru taierea pietrelor de pavaj.

Pentru a pregăti solul pentru pavare, se înlătură un strat de pământ de la suprafață, de aproximativ 30-40 cm, iar în timpul excavării se face o ușoară pantă pentru drenare. Adâncimea de excavare se calculează astfel: grosimea pavajului + 8 cm patul de pavaj + 20 sau 25 cm stratul de baza. În cazul în care stratul de bază nu este din beton (aceasta fiind o situație des întâlnită), se vor înlatura toate elementele intruzive precum rădăcini, plante și se va compacta toată suprafața decopertată, golurile umplându-se cu pietriș unde este necesar. Stratul de bază este compus din pietriș sau beton cu grosimea de 30-40 cm și este ales în funcție de utilizarea preconizată a zonei pavate. Pentru pavarea unei curți se recomandă în general ca stratul de bază să fie din pietriș care se distribuie în mod egal pe terasament și se nivelează. Suprafața pavată trebuie să aibă o pantă de scurgere cu înclinare de 1-4%, realizată cu ajutorul a două țevi (suport pentru rigla de nivelare)ce se introduc în stratul de pietriș. Se compactează pietrișul în straturi succesive cu grosime de pana la 10 cm, folosind un vibrator cu placă (130-500 kg în serviciu) în funcție de grosimea stratului ce trebuie compactat.

Peste pietrișul compactat se așează un strat de nisip cu grosimea de 5-7 cm numit pat de pavaj. Se compacteaza nisipul și se aduce la cotă cu ajutorul unui dreptar. Stratul de nisip trebuie să fie perfect neted, fără urme astfel încercați să nu pașiți pe el.

Acum că baza este pregatită putem trece la montarea pavajului. Pur și simplu se aranjează elementele de pavaj în configurația dorită pe stratul de nisip și se aduc la nivel cu un ciocan de cauciuc , cu bătăi ușoare. Între pavele vor rămâne rosturi de 1-2 mm care se vor umple cu nisip. Apoi se va mătura bine suprafața pavată pentru a se elimina excesul de nisip.

De cele mai multe ori se recurge și la montarea bordurilorpentru a delimita sau a încadra anumite zone precum alei, drumuri de acces, grădina cu flori etc. Rolul lor este atât funcțional, cât și estetic. Montarea bordurile se face pe șapă umedă care se așează pe un suport de bază format din pietriș compactat cu o grosime de 30-40 cm. Grosimea stratului de șapă trebuie să fie între 10-16 cm in funcție de tipul și dimensiunea bordurilor. Trebuie să te asiguri că terenul pe care se montează bordurile este unul plan, fara denivelari. Bordurile pentru gradină pot fi montate fără rosturi intre ele. În mod similar se montează și rigolele.

COPYRIGHT © 2023 SC. HADNAGY VIACOLOR SRL. TOATE DREPTURILE REZERVATE
magnifiercrosschevron-downmenu-circlecross-circle