+40 745 350 451​
vanzari@pavajele.ro
0.00 lei

Coș

0
februarie 23, 2021

Primii pași în pavarea unei curți

Într-o societate în care stresul și agitația sunt la ordinea zilei, tot mai mulți oameni fug de “cutiile de beton” și își doresc o casă cu o curte largă și primitoare, departe de haosul urban. Nu înseamnă că renunțăm la civilizație sau că nu ne dorim să avem magazine în apropiere, ci doar ca seara, […]

Într-o societate în care stresul și agitația sunt la ordinea zilei, tot mai mulți oameni fug de “cutiile de beton” și își doresc o casă cu o curte largă și primitoare, departe de haosul urban. Nu înseamnă că renunțăm la civilizație sau că nu ne dorim să avem magazine în apropiere, ci doar ca seara, când ajungem acasă, este mult mai plăcut să fii întampinat de o curte draguță, exact așa cum îți place ție.

Majoritatea celor care își cumpără casă pentru prima oară știu deja ce culoare va avea baia, cum va ărăta dormitorul, ce tapet vor să pună în sufragerie, lucruri care le sunt cunoscute și pe care le pot face și într-un apartament. Dar când vine vorba despre amenajarea curții, toată lumea face un pas în spate pentru că este un teritoriu destul de sensibil din punct de vedere al frumosului și al unui stil deosebit. Prietenii și familia vin cu totul felul de sfaturi mai mult sau mai puțin avizate, fiecare are o altă viziune și alte concepții despre cum ar trebui să arate curtea ta. Dar în realitate tu ești cel care se va bucura zi de zi de acest colț de natură, așa că trebuie mai întâi să te decizi cum vrei să arate. În funție de cât de mare este spațiul, trebuie să te hotărăști cum îl împarți: zona de grătar, foișor, grădină cu flori sau/și cu legume, poate ai loc de piscină sau, dacă nu ai garaj separat, poate te gâdești să amenajezi un loc pentru a parca mașina. Dacă nu ai inspirație, uita-te pe internet sau in reviste specializate, sigur vei găsi ceva pe placul tău.

O curte nu trebuie să fie doar frumoasă, ci și rezistentă în timp. Nu vrei să o repari în fiecare primăvară sau după fiecare ploaie mai puternică. Dacă ești constrâns de un buget mic, trebuie să faci cateva compromisuri, iar acele compromisuri nu trebuie să țină de calitate. Cea mai bună modalitate de a-ți menține curtea curată și frumoasă în același timp este pavajul. Unii prefer să cimenteze curtea sau să pună pietriș sau nisip, dar pavele sunt mai rezistente la îngheț, au aderență mai bună și oferă siguranță împotriva alunecarii. Pavajul poate fi de mai multe feluri, începând de la cel residential până la comercial sau industrial, însă montarea pavajului are aceleași etape, indiferent de tipul acestuia. Ideal este sa apelezi la o firmă specializată și să ceri oferte de la mai multe firme în domeniu. Calitatea pavajului este o caracteristică esențială pentru durabilitatea lui. De asemenea, este recomandat ca montarea pavajului să aibă loc primăvara sau vara deoarece nisipul pe care se montează trebuie să fie uscat, dar și pentru că prezintă o serie de beneficii pentru proprietar. O curte pavată are un aspect curat, modern, nu mai este plină de noroi sau de balți și este pregătită să primească musafiri. Dar înainte de a ajunge în acest stadiu minunat, echipa care se ocupă de montarea pavajului trebuie să respecte cele 10 etape: planificarea și schițarea; estimarea suprafeței; alegerea pavajului; excavarea și pregătirea fundației; montarea bordurilor; amenajarea substratului; așezarea pavajului; tăierea marginilor; nivelarea și umplerea rosturilor; finisaj și întreținere.

Echipa trebuie să facă o schița întregii curți și să consemneze toate elementele: copaci, scări, construcții de orice fel, plante etc. Urmatorul pas este să te decizi ce suprafață sau suprafețe necesită pavare. Daca vrei să delimitezi gradina cu flori și să faci alei pe lângă ea, dacă vrei foiorul pavat sau nu, dacă vrei zona de grătar sau zona de parcare, toate aceste detalii trebuie stabilite de la început pentru a vedea ce materiale sunt necesare și în ce cantități. În funcție de zona pavată (alei, poteci, drum de acces, arie mai largă precum zona de grătar), poți să alegi diverse tipuri de pavele, cu forme și culori specifice, pentru a da un plus de personalitate și pentru a delimita clar anumite zone. Bordurile sunt elemente ce încadrează și delimitează diferite suprafețe, fie că sunt alei sau drumuri de acces ori o arie restrânsă. Montarea bordurilor se face în beton în general, iar rolul lor este atât funcțional, cât și estetic. Dupa ce te-ai hotărât unde anume vrei să pui bordurile și ai stabilit cotele aferente, trebuie să te asiguri că terenul pe care vor fi puse este plan și apoi sa umpi aria sapata cu 30-40 cm de balast, asigurându-te astfel că pavelele vor avea o bază stabilă. După ce ai impraștiat 5-7 cm de nisip peste baza balastului, urmează nivelarea care se va face cu țevi drepte puse fie paralel, fie la nivelul pe care îl vrei tu ca și proprietar. Apoi, cu ajutorul unei rigle sau dreptar, se trage nisipul.

Eventualele goluri ramase in pavaj se pot umple cu bucăți de pavaj tăiate cu ghilotina sau cu polizor unghiular (flexul) cu disc diamantat. Pentru întreținerea pavajului, nu trebuie decât să îl mături și să îl speli din când în când cu apă caldă și detergent fără acid clorhidric pentru a nu afecta pavajul și a-i reduce rezistența la uzură. La 1-2 săptămâni de la montare este recomandat să arunci nisip pe el și să-l mături pentru a umple rosturile dintre plăci.

Acum că ai o curte frumoasă și amenajată după placul tău, mai ai de pus cireașa de pe tort: gardul exterior. Există o gamă largă de garduri ce variază în funcție de model, culoare și material. Cel mai des întâlnit și mai apreciat este gardul modular deoarece este compus din blocuri modulare ce pot fi aranjate după bunul plac. În plus, gardurile modulare au un aspect de piatră ce dă un plus de eleganță și rafinament proprietății.

COPYRIGHT © 2023 SC. HADNAGY VIACOLOR SRL. TOATE DREPTURILE REZERVATE
magnifiercrosschevron-downmenu-circlecross-circle