+40 745 350 451​
vanzari@pavajele.ro
0.00 lei

Coș

0
februarie 23, 2021

Avantajele pavelelor

Când vine vorba de amenajarea curții, trebuie să iei în considerare toate opțiunile și să o alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine din punct de vedere estetic, funcțional, dar și al bugetului. Poate ești tentat să te gândești doar la bugetul pe care îl ai în prezent, trebuie să te gândesti […]

Când vine vorba de amenajarea curții, trebuie să iei în considerare toate opțiunile și să o alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine din punct de vedere estetic, funcțional, dar și al bugetului. Poate ești tentat să te gândești doar la bugetul pe care îl ai în prezent, trebuie să te gândesti și la cheltuielile viitoare de întreținere. Mai mult decât atât, spațiul pavat din jurul casei trebuie să fie în armonie cu aceasta și se realizează ținând cont de destinația acestuia.

Indiferent dacă vrei să pavezi o alee, drum de acces, o zona de grătar sau de recreere, cea mai apreciată metoda de amenajare a curții, atât din punct de vedere funcțional, cât si estetic, este montarea pavajului. Dacă este montat corect, pavajul rezistă mai mult timp și este mai puțin costisitor. Pavamentul din ciment a fost folosit în mod tradițional ca unul dintre cele mai comune materiale de pavare și asta datorită costurilor sale inițiale foarte scazute. Cu toate acestea, chiar dacă este mai ieftin, cimentul se crapă și în final va trebui schimbat și inlocuit, iar asta va duce la costuri mult mai mari pe termen lung.Spre deosebire de ciment, pavajul rezista mult mai bine la ciclul îngheț-dezgheț și dacă este montat adecvat pe suprafața acestuia nu vor apărea balți. O altă opțiune pentru amenajarea curții este betonul, dar acesta se poate dilata sau contracta sub influenta variațiilor de temperatura și în timp se poate fisura, iar repararea unei fisuri in beton este intotdeauna vizibilă, chiar și numai prin diferenta de culoare. În timp, betonul se poate distruge aproape complet, iar o curte “peticită” nu este chiar ceea ce ne dorim. Spre diferența de acesta, pavelele se pot monta și demonta foarte ușor. Dacă ai nevoie să-ți schimbi țevile din gradină de exemplu, este de ajuns să scoți pavelele aferente, să schimbi tevile dorite și apoi montezi pavelele la loc. La fel de simplu poți să modifici aspectul curții, indiferent dacă vrei doar să interschimbi câteva pavele între ele sau dacă vrei să le schimbi cu totul. Montarea pavajului și demontarea lui se fac la fel de ușor.

O altă caracteristică a pavajului este stabilitatea și rezistenta lui în timp. Prin caracteristicile lor specifice, pavelele reprezintă cea mai bună soluție datorită modului în care se comportă la abraziune, flexibilității și rezistența la fisurări, putând face față atât traficului pietonal, cât și celui rutier daca este cazul, fără a necesita lucrări constisitoare de întreținere. Spre deosebire de lemn care reține apa și se umflă, pavelele lasă apa să treacă mai departe și sunt rezistente la polei. Astfel, iarna va fi mai ușor de suportat când știi că nu trebuie să îți faci griji dacă vei ieși din curte cu toate oasele intregi. Tot din acelasi motiv pavelele sunt preferate și in locul pietrei naturale. Sub influența variațiilor de temperatură și a întemperiilor, piatra naturala se macină în timp și în anumite cazuri devine lucioasă, creând suprafețe alunecoase care pe timp de iarnă pot reprezenta un adevarat pericol.

Unul din avantajele cele mai apreciate ale montării pavajului este faptul că poate fi utilizat imediat după montare. În cazul cimentului sau asfaltului de exemplu, trebuie să aștepti să se usuce înainte de a pășii cu încredere în noua curte, dar pavajul este gata să întâmpine musafiri imediat ce terminat de montat ultima pavel.

Pavajul pe care specialiștii îl recomandă datorită gradului ridicat de siguranță și rezistență este pavajul vibropresat. Acestea sunt foarte rezistente datorită tehnologiei folosite și nu apar crăpături comparativ cu turnarea betonului umed de exemplu, ca urmare a reacțiilor de dilatare-condensare. De asemenea, dimensiunile pavelelor sunt constante, deci piesele sunt interschimbabile pentru a le muta dintr-o parte in alta dupa cum dorești. Dacă te hotărăști că nu mai vrei model cu flori pe alee și vrei doar pavele într-o singură culoare, pur și simplu scoți pavelele colorate și le înlocuiești cu altele ce îți sunt pe plac. Datorită rosturilor dintre pavele, apa pluvială se scurge direct în pământ și astfel nu se formează bălți sau porțiuni noroioase.

Ceea ce ne place cel mai mult la pavaj spre deosebire de toate celelate metode de amenajare a curții este faptul că pavelele vin în diferite forme, dimensiuni și culori. De la pavelele rezidențiale cu finisaje atent realizate până la pavajul dreptunghiular, rondo sau cromatic, poți să îți decorezi curtea în ce stil preferi. Dacă ești adeptul stilului romantic, atunci poate îți va placea pavajul floare ce îți va înveseli aleea cu nuanțe de roșu sau galben și îți va aduce primăvara chiar și în mijlocul iernii. Însă adepții stilului minimalist s-ar putea să prefere pavajul cromatic ce impresionează printr-o tehnologie de colorare specială și prin forma specifică a pavelelor.Astfel curtea ta va avea un aer tineresc și modern cu minim de efort.

Indiferent de stilul pe care îl adopți, pavajul este soluția ideala pentru amenajarea unei curți. Pe lângă avantajele prezentate până acum, mai este unul la fel de important care te va face să consideri pavajul ca prima ta opțiune: întreținerea este foarte ușoara și deloc costisitoare. În general pavajul poate fi curățat cu mătura sau cu o perie de frecat. Din când în când este bine să speli pavajul cu apă caldă și detergent fara clor, pentru a nu afecat rezistența paveleleor la uzură. Dacă ai posibilitatea, poți folosi și curățitorul cu presiune, acesta nu va afecta suprafața pavelelor.

COPYRIGHT © 2023 SC. HADNAGY VIACOLOR SRL. TOATE DREPTURILE REZERVATE
magnifiercrosschevron-downmenu-circlecross-circle