+40 745 350 451​
vanzari@pavajele.ro
0.00 lei

Coș

0
februarie 23, 2021

Verificarea corectitudinii montării pavajului

Atunci când te hotăraști să te muți la casă, o faci din doua motive (ele pot fi mai multe, dar două sunt principale și în general valabile): în primul rând vrei să nu mai ai vecini care să te deranjeze sau cu care să te cerți din cauza căldurii, apei, întreținerii, zgomotului etc. și în […]

Atunci când te hotăraști să te muți la casă, o faci din doua motive (ele pot fi mai multe, dar două sunt principale și în general valabile): în primul rând vrei să nu mai ai vecini care să te deranjeze sau cu care să te cerți din cauza căldurii, apei, întreținerii, zgomotului etc. și în al doilea rând vrei să îți petreci după-amiezile în aer liber, la tine în curte, citind o carte sau stând în foișor cu prietenii. Este foarte plăcut să vii seara acasă, să intri în curte și să te oprești pe verandă să savurezi amurgul. Mai ales când curtea ta are un pavaj vesel, proaspăt montat, cu modelul ales de tine. Dar cum poți fii sigur ca pavajul este montat corect, că o să reziste în timp și că nu se va deteriora peste o lună? Orice eroare în montarea pavajului poate avea consecințe dezastruoase pe termen mediu și lung, care pot fi foarte costisitoare și oricine își dorește să primească maximum de calitate pentru învestiția făcută.

Există câteva modalități simple prin care poți verifică tu însuți că echipa de specialiști pe care ai angajat-o să îți amenajeze curtea a facut o treabă bună sau nu. Nu trebuie să fii expert în domeniu, ci doar să verifici anumite aspect cheie.

Unul din motivele principale pentru care ai montat pavaj în curte este acela de a evita formarea bălților și a zonelor noroioase. Dacă ai parte de o vară ploioasă sau o iarnă grea cu zăpadă din belșug, atunci garantat se vor forma bălți peste tot și aleea principală va fi plină de noroi și apă. Dar intr-o curte pavată acest lucru nu se întâmplă. În mod normal, dacă este corect montat, pavajul trebuie să aibă o pantă de 1 – 4% care să direcționeze apa catre rigole sau guri de scurgere. Dacă totuși observi că se formează bălți pe pavaj, înseamna că acesta nu a fost montat corect și trebuie refăcut. Pentru colectarea apei de pe pavaj se instalează în general rigole care sunt prefabricate la dimensiuni precise și se instalează foarte ușor, prin glisare, fără a necesita instrumente suplimentare.

O caracteristică importantă a unui pavaj bine motat, ce poate fi ușor observată, este gradul de uniformitate al acestuia. Un pavaj plan, compact, fără denivelări va rezistă mai mult în timp. Orice denivelare, indiferent cât de mică, se va agrava în timp datorită condițiilor meteo și a traficului la care este supus pavajul. Pentru a fi siguri că nu vor exista denivelări, cei care se ocupă de montarea pavajului trebuie să se asigure că suprafața ce urmează să fie pavată a fost trasată conform proiectului și a fost pichetată, că nu există elemente intruzive sub pavaj precum buruieni, rădăcini sau alte obiecte straine. Dacă aceste etape au fost respectate întocmai, atunci pavajul nu ar trebui să aibă denivelări și ar trebui să fie corespunzător din punct de vedere tehnic.

Un alt element de verificare este aspectul rosturilor. Între pavele există rosturi de 1 – 2 mm care trebuie umplute cu nisip fin și uscat pentru a împiedica deplasarea pavelelor sau ciobirea acestora. Este indicat ca rosturile să contină 2 straturi de nisip, unul depus înainte și unul dupa tasarea pavajului cu placa vibrantă. Astfel, rosturile vor fi închise perfect și pavajul va fi protejat de deformare sau de ruperea marginilor pavelelor. Daca pavelele sunt din material mai sensibil (de exemplu, marmură sau granit), atunci rosturile vor fi umplute cu un chit special.

Un rol important în menținerea formei dorite și a uniformității pavajului îl are montarea bordurilor. Bordurile nu au doar rol estetic, ci și unul funcțional. Dacă sunt montate corect, acestea împiedică pavelele să se deplaseze și astfel să se creeze denivelări sau găuri în pavaj. În general, bordurile se montează în beton și trebuie să fie cu două treimi peste nivelul pavajului. Pentru a fii sigur că sunt montate corect, bordurile trebuie puse pe un teren plan, fără resturi vegetale sau alte obiecte străine. Spațiul în care se vor pune bordurile trebuie umplut cu 30-40 cm de balast pentru a asigura o bază stabilă pentru pavele. Peste baza balastului trebuie adăugat 15 cm de mortar peste care se pun bordurile. Acestea se aliniază cu un ciocan de cauciuc. Între borduri pot exista rosturi de 8 – 10 mm umplute cu mortar, iar acestea trebuie completate în întregime și compactate. Bordurile pentru grădină se pot monta și fara rosturi sau cu rosturi neumplute de 2 – 3 mm.

Chiar dacă bordurile sunt montate corect, există situații în care colțurile pavelelor se fisureaza datorită utilizării la care este expus pavajul. Acest lucru nu se datorează uzurii în timp sau calității scazute a produsului, ci este tot un rezultat al unui montaj de proastă calitate. Dacă stratul de suport nu este suficient de solid pentru a susține pavajul, atunci pavelele se mișcă și astfel apar fisuri. Din pacate acest lucru este observat cu mult după montarea pavajului, dar partea bună este că pavelele se pot demonta și înlocui foarte ușor. În acest caz, indicat este să remontati tot pavajul din zona afectată și să întăriți stratul de suport.

Dacă pavajul prezintă oricare din semnele menționate mai sus, este recomandat să luați imediat măsuri pentru corectarea problemei și astfel să evitați consecințe mai grave și cheltuieli mai mari în viitor.

COPYRIGHT © 2023 SC. HADNAGY VIACOLOR SRL. TOATE DREPTURILE REZERVATE

CERE OFERTĂ

CERE OFERTĂ

magnifiercrosschevron-downmenu-circlecross-circle
×